“Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”:70 εργαζόμενους πετάει στο δρόμο η εταιρεία PIPELIFE

 Την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο που διατηρεί στη Θήβα, με την αιτιολογία ότι δεν συμφέρει πλέον η παραγωγή στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η διεύθυνση της πολυεθνικής «PIPELIFE» (παραγωγή πλαστικών σωλήνων), πετώντας στο δρόμο πάνω από 70 εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στις 31/3, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για ποσά αποζημίωσης, καθώς και ότι προτίθεται… να τους βοηθήσει να φτιάξουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ                  

ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”                                      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤO ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ PIPELIFE

Το πρωί της Δευτέρας 8 Φλεβάρη η Διεύθυνση του εργοστασίου PIPELIFE (με αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών σωλήνων στο 6ο χιλιόμετρο Θήβας – Χαλκίδας και πάνω από 70 εργαζόμενους) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στο προσωπικό την απόφαση της εταιρείας να κλείσει τη μονάδα της Θήβας, με την αιτιολογία ότι δεν τους συμφέρει πλέον η παραγωγή στην Ελλάδα! 

Ακόμη ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το νόμιμο ποσό αποζημίωσης που δικαιούται ο καθένας και για το ότι η PIPELIFE προτίθεται μέσω συμβουλευτικής εταιρείας να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας!!! 

Ο εμπαιγμός και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν κάθε όριο!

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια των αναδιαρθρώσεων της πολυεθνικής μετά και το κλείσιμο των εργοστασίων της σε Ισπανία και Πορτογαλία τα προηγούμενα χρόνια. Είναι εμφανές ότι ο όμιλος της PIPELIFE δεν κλείνει τη μονάδα της Θήβας επειδή έχει πρόβλημα επιβίωσης, αφού μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε 27 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε πολλαπλάσιες. Αντίθετα, πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα ο όμιλος θα βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος.

Είναι χαρακτηριστική η πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε το 1992 με το σχήμα ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ – PIPELIFE στις εγκαταστάσεις του Πετζετάκι στη Θήβα, δραστηροποιπούμενη αρχικά μόνο στην παραγωγή σωλήνων πολυεθυλαινίου κι εξαρτημάτων. Στη συνέχεια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 άνοιξε τη μονάδα στο 6ο χιλ. Θήβας – Χαλκίδας, κατακτώντας μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στην ελληνική αγορά αλλά και κάνοντας εξαγωγές.

Όλα αυτά το χρόνια, η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη από την εργασία του προσωπικού της. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ένιωσαν στο πετσί τους κάθε αντεργατικό μέτρο που θέσπισαν κατ’εντολή των επιχειρηματικών ομίλων οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και παγίωσε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, αλλά κι εξαντλητικές υπερωρίες σε περιόδους αύξησης της παραγωγής.

Ακούστηκε πολλές φορές το να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι «για να σώσουν τις δουλειές τους», ή «για το καλό της εταιρείας και όλων».

Κι όμως, αποδείχθηκε ότι οι μειώσεις των μισθών, οι περικοπές των δικαιωμάτων και η «εργασιακή ειρήνη» δε στάθηκαν αρκετές για να αποκλείσουν την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου να μεταφέρει αλλού την παραγωγή. 

Τα εργοστάσια επομένως δεν τα κλείνουν οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά το ανελέητο κηνύγι του κέρδους από τους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές.  

Καλούμε τους συναδέλφους της PIPELIFE να μην αποδεχθούν μοιρολατρικά την απόφαση της πολυεθνικής να τους πετάξει στο δρόμο σα να μην τρέχει τίποτε εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, με δωράκι ένα βιογραφικό για την ανεργία. 

Να υπερασπίσουν με κάθε μέσο το δικαίωμα στη δουλειά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.

Θα σταθούμε στο πλευρό τους σε όποια αγωνιστική πρωτοβουλία αναλάβουν σε αυτή την κατεύθυνση!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχετικά

Μία άποψη για το ““Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”:70 εργαζόμενους πετάει στο δρόμο η εταιρεία PIPELIFE”

  1. Γεωργιος γεωργιου

    Ειναι η αναπτυξη των μητσοτακη και τσιπρα.μαυριστε τους ξυπνατε μικρα κομματα.οι πολιτικοι εκλεισαν φυλακη το γερο του μωρια και τωρα τους τιμουν.για γελια ειναι .ολοι στο ιδιο καζανι βραζουν.ξυπνατε και ριχτε τους στην θαλασσα να ξεβρομισει ο τοπος απο τηνδιαφθορα και την σαπιλα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα